Tapasy – poznaj smak Hiszpanii

Date - kwiecień 24, 2014 / Author - Daniel Nowocin / Category - Ciekawostki

Wieczór w stylu hiszpańskim? Dlaczego nie. Mecz w TV z udziałem reprezentacji tego kraju, odpowiedni strój, dobrana muzyka i oczywiście… tapasy. Hiszpańskie przekąski są niezwykle aromatyczne, smaczne, a co ważne, nietrudne do przygotowania. Możliwości jest naprawdę wiele, a gwarancja, że będzie pysznie niemal 100%.

  1. Patatas bravas z sosem paprykowym

Niezwykle popularna, hiszpańska przekąska. Może stanowić osobne danie lub być smakowitym dodatkiem do głównej potrawy. Przygotowuje się ją z białych ziemniaków pokrojonych w kostkę i usmażonych w głębokim oleju. Podaje się ją na ciepło z pikantnym sosem.

Składniki:

Patatas bravas:

– 1 kg ziemniaków

– 1 l oleju do smażenia

 

Sos paprykowy:

– 2 łyżki oliwy

– 1/2 szklanki posiekanej cebuli

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku

– 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

– 1 łyżka mąki

– sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Patatas bravas:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie do momentu aż staną się miękkie, ale nierozgotowane. Wyciągamy ziemniaki z wody i dokładnie je osuszamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Do bardzo mocno rozgrzanego oleju wrzucamy ziemniaki i smażymy do momentu mocnego przyrumienienia. Wyciągamy ziemniaki i dajemy na talerze lub do miseczek.

Sos:

Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek. Ciągle mieszając, czekamy aż produkty się zeszklą. Wrzucamy liść laurowy, paprykę ostrą i łagodną oraz mąkę. Zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu aż sos osiągnie gęstość. Wyjmujemy liść laurowy, a całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładki sos. Przelewamy do odpowiedniego naczynia. Studzimy i podajemy z patatas bravas.

 

  1. Chorizo w winie, miodzie i czosnku

Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska z wieprzowiny. Jej znaki rozpoznawcze to mocny i intensywny zapach.

 

Składniki:

– 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej gotowanej)

– 1 czubata, duża łyżka miodu

– 100 ml czerwonego wytrawnego wina

– 4 ząbki czosnku

– oliwa do smażenia

 

Przygotowanie:

Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Chorizo kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiełbasę obsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wino oraz miód. Zwiększamy ogień i podsmażamy do momentu aż wino odparuje. Gotowe tapas rozdzielamy do miseczek.

 

  1. Kanapki z anchois

Anchois to francuskie określenie na przetwory z sardeli europejskiej (bardzo tłusta ryba o intensywnym zapachu oraz smaku). Anchois podawany jest na różne sposoby, w zależności od kraju czy rodzaju serwowanego posiłku.

Kanapki z anchois są niezwykle proste w przygotowaniu, a co najważniejsze wyróżnia je wspaniały smak.

 

Składniki:

– 2 chrupiące bułki

– 300 g filetów anchois

– 1/2 szklanki oliwy

– 100 g ser manchego (można zastąpić serkiem topionym)

– 2 papryki

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka octu z czerwonego wina

 

Przygotowanie:

Bułkę kroimy na kromki o grubości około 1 cm. Skrapiamy je oliwą i opiekamy z dwóch stron. Papryki dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie opiekamy na suchej patelni do momentu aż skórka sczernieje. Patelnię przykrywamy folią na kilka minut, a następnie zdejmujemy skórę z warzyw. Paprykę kroimy w paski o szerokości około 5 mm. Mieszamy w misce razem z oliwą i octem z czerwonego wina. Przybranie paprykowe nakładamy na przygotowane kromki. Następnie dekorujemy plasterkiem sera i filetem anchois.

Kuchnia hiszpańska inspiruje, warto poznawać jej smak i cieszyć się jej bogactwem.

 

Tagi: