Wieczór w stylu hiszpańskim? Dlaczego nie. Mecz w TV z udziałem reprezentacji tego kraju, odpowiedni strój, dobrana muzyka i oczywiście… tapasy. Hiszpańskie przekąski są niezwykle aromatyczne, smaczne, a co ważne, nietrudne do przygotowania. Możliwości jest naprawdę wiele, a gwarancja, że będzie pysznie niemal 100%.
Niezwykle popularna, hiszpańska przekąska. Może stanowić osobne danie lub być smakowitym dodatkiem do głównej potrawy. Przygotowuje się ją z białych ziemniaków pokrojonych w kostkę i usmażonych w głębokim oleju. Podaje się ją na ciepło z pikantnym sosem.
Składniki:
Patatas bravas:
– 1 kg ziemniaków
– 1 l oleju do smażenia
Sos paprykowy:
– 2 łyżki oliwy
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
– 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
– 1 łyżka mąki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Patatas bravas:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie do momentu aż staną się miękkie, ale nierozgotowane. Wyciągamy ziemniaki z wody i dokładnie je osuszamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Do bardzo mocno rozgrzanego oleju wrzucamy ziemniaki i smażymy do momentu mocnego przyrumienienia. Wyciągamy ziemniaki i dajemy na talerze lub do miseczek.
Sos:
Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek. Ciągle mieszając, czekamy aż produkty się zeszklą. Wrzucamy liść laurowy, paprykę ostrą i łagodną oraz mąkę. Zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu aż sos osiągnie gęstość. Wyjmujemy liść laurowy, a całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładki sos. Przelewamy do odpowiedniego naczynia. Studzimy i podajemy z patatas bravas.
Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska z wieprzowiny. Jej znaki rozpoznawcze to mocny i intensywny zapach.
Składniki:
– 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej gotowanej)
– 1 czubata, duża łyżka miodu
– 100 ml czerwonego wytrawnego wina
– 4 ząbki czosnku
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Chorizo kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiełbasę obsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wino oraz miód. Zwiększamy ogień i podsmażamy do momentu aż wino odparuje. Gotowe tapas rozdzielamy do miseczek.
Anchois to francuskie określenie na przetwory z sardeli europejskiej (bardzo tłusta ryba o intensywnym zapachu oraz smaku). Anchois podawany jest na różne sposoby, w zależności od kraju czy rodzaju serwowanego posiłku.
Kanapki z anchois są niezwykle proste w przygotowaniu, a co najważniejsze wyróżnia je wspaniały smak.
Składniki:
– 2 chrupiące bułki
– 300 g filetów anchois
– 1/2 szklanki oliwy
– 100 g ser manchego (można zastąpić serkiem topionym)
– 2 papryki
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
Przygotowanie:
Bułkę kroimy na kromki o grubości około 1 cm. Skrapiamy je oliwą i opiekamy z dwóch stron. Papryki dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie opiekamy na suchej patelni do momentu aż skórka sczernieje. Patelnię przykrywamy folią na kilka minut, a następnie zdejmujemy skórę z warzyw. Paprykę kroimy w paski o szerokości około 5 mm. Mieszamy w misce razem z oliwą i octem z czerwonego wina. Przybranie paprykowe nakładamy na przygotowane kromki. Następnie dekorujemy plasterkiem sera i filetem anchois.
Kuchnia hiszpańska inspiruje, warto poznawać jej smak i cieszyć się jej bogactwem.